‘Samen koken en film kijken: saamhorigheid groeit bij jongeren van het JIT’

‘Samen koken en film kijken: saamhorigheid groeit bij jongeren van het JIT’

23 april 2020 -- communicatie@xtra.nl

Suzan Westerhuis is projectcoördinator van een woongroep met 38 jongeren van het Jeugd Interventie Team (JIT) dat valt onder onze werkmaatschappij Xtra Plus. Hoe ziet haar werk er in deze coronatijd uit? Hoe onderhoudt ze contact met de jongeren en hoe houdt ze de moed erin voor deze jongeren zonder vangnet?

Geen bezoek meer over de vloer. Die maatregel vanwege het coronavirus kwam hard aan bij de jongeren die onder begeleiding van het Jeugd Interventie Team (JIT) wonen. “Het bezoekverbod viel niet in goede aarde; het voelde voor sommigen als een straf. Anderen begrepen de maatregel vanwege de coronacrisis wel, maar voor hen allemaal is de situatie enorm pittig. Hun wereldje is opeens heel klein geworden”, zegt projectcoördinator Suzan Westerhuis.

Steuntje in de rug nodig
De 76 jongeren tussen 17-27 jaar wonen onder begeleiding van het JIT. Ze hebben allen een steuntje in de rug nodig. Ze hebben geen vangnet of achterban en kunnen door omstandigheden niet meer thuis of op zichzelf wonen door bijvoorbeeld gemaakte huurschulden. Het JIT begeleidt de jongeren maximaal twee jaar tot ze klaar zijn om op zichzelf te kunnen wonen. “We begeleiden ze van A tot Z. We vangen ze op, adviseren ze en corrigeren ze. We nemen in bepaalde mate de rol van de ouders over”, zegt Westerhuis.

Zonder dagbesteding thuiszitten
De jongeren moeten in hun levensonderhoud kunnen voorzien door werk, studiefinanciering of een bijbaantje. Na de intelligente lockdown die het kabinet in maart aankondigde - en een paar dagen sluiting van de scholen-, kwamen veel van de jongeren thuis te zitten. Een gedeelte van hen had geen dagbesteding of inkomsten meer, bijvoorbeeld omdat ze in de horeca werkten. Voor jongeren die niet meer kunnen rondkomen, heeft het JIT noodboodschappen gehaald.

Contact via Whatsapp en beeldbellen
De voornaamste zorg na de lockdown voor het JIT is hoe ze jongeren, ondanks de anderhalve meter afstand, zo goed mogelijk persoonlijk kunnen blijven begeleiden. Op de grote groep jongeren is een minimale bezetting van twee begeleiders aanwezig in het pand; de rest van het personeel werkt zoveel mogelijk thuis. “We onderhouden een paar keer per week contact via Whatsapp. En we beeldbellen met de jongeren. Merken we dat het echt niet goed gaat, dan regelen we een ontmoeting met gepaste afstand tussen begeleider en jongere”, zegt Westerhuis. Voor een jongen die geen mobiele telefoon had, heeft het JIT geholpen met de aanschaf.

Vinger aan de pols houden
Door de gesprekken proberen de begeleiders zo goed mogelijk vinger aan de pols te houden. “We praten veel met ze en stellen vragen zoals: Waar zit je mee? Wat heb je nodig? Hoe ervaar je deze periode? Wat doet dit met je? Maak jij je zorgen? Kom je financieel in de problemen? Heb je voldoende geld om te eten? En weet je wat je kunt doen als jij je eenzaam voelt? Het is een uitdaging om de meest kwetsbare jongeren goed te begeleiden”, vertelt Westerhuis.

‘Mevrouw, ik heb ook mijn behoeften!’
Een andere zorg is het handhaven van het bezoekverbod. Om bewustwording voor gevaar op besmetting te creëren, droeg het personeel in de tweede week van de lockdown handschoenen en een mondkapje in huis. “Dat deden we heel demonstratief om de ernst van het coronavirus te benadrukken en te laten zien: Jongens, dit is serieuze shit”, vertelt Westerhuis.

Ook al zijn de meesten van die boodschap doordrongen, wordt het bezoekverbod elke dag wel een keer overtreden. “Geen vriendje/vriendinnetje meer mogen ontvangen vinden sommige jongeren niet te doen. Een jongen zei laatst: ‘Ja maar mevrouw, ik heb ook mijn behoeften!’ Dat snap ik, maar deze maatregelen zijn helaas echt nodig”, zegt Westerhuis. Het personeel ontsmet twee keer per dag alle deurklinken en bij de voordeur staat naast het bordje ‘Welkom Thuis; desinfecterende gel.

Familiegevoel
In deze tijden van corona, ontstaan er ook hele mooie dingen in het huis. Het JIT probeert het ‘thuis’ zo aangenaam mogelijk te maken in de gezamenlijke huiskamers. Die zijn vlak in de week van de lockdown opgeknapt. Door het vele thuiszitten leren de jongeren elkaar beter kennen. Er ontstaat zelfs een familiegevoel, zegt Westerhuis.

“Waar jongeren voorheen nauwelijks van hun kamer af kwamen, zoeken ze elkaars gezelschap nu meer op. Huisgenoten koken samen en kijken samen films op georganiseerde thuisfilmavonden met popcorn en cola. Ook zijn twee thuiszittende koks gaan koken en delen bakjes met eten uit. En een meisje dat in de schoonmaak werkt van een ziekenhuis, hoeft thuis haar dienst niet te draaien. De saamhorigheid is zeker aan het groeien. Dat is mooi om te zien.”

Hoe wonen de jongeren bij het JIT?
De jongeren wonen aan de Amsterdamse Veerkade in Den Haag. De Foyer is het huis met 38 gemeubileerde kamers waarbij de bewoners verdeeld over vijf groepen een huiskamer, sanitaire- en keukenvoorzieningen delen. Daarnaast zijn er negen woningen met eigen voorzieningen voor jongeren die niet samen kunnen wonen en zijn er zes appartementen voor jongeren met wat complexere problemen; zij wonen twee aan twee. Als laatste zijn er nog 23 appartementen voor jongeren die wachten op vervolghuisvesting.

Meer informatie:
Neem contact op met Suzan Westerhuis via s.westerhuis [at] hetjit.nl