Nieuws archief

Nieuws archief

De cliëntondersteuner: luisterend oor en helpende hand

24 april 2019

“Veel mensen vinden het moeilijk om te vragen om hulp. Maar als je die stap zet, kan dat een wereld van verschil maken.”

In heel Den Haag kunnen bewoners voor hulp en ondersteuning terecht bij de Servicepunten XL in de wijkcentra van Mooi welzijn, Voor welzijn en Zebra welzijn (allen onderdeel van Xtra). Zo voorkom je vaak dat iemand steeds verder in de problemen komt. Cliëntondersteuner Shirly Nagtegaal vertelt over haar waardevolle werk in wijkcentrum Julianakerk in de Haagse wijk Transvaal.
Lees hier het interview.
De Clientondersteuner

 

 

'Sociaal Werker van het jaar 2019' bekend

13 maart 2019

Onze Mooi welzijn collega Samira Fdani was genomineerd voor de landelijke verkiezing Sociaal Werker van het Jaar 2019. Helaas is zij niet de uiteindelijke winnaar geworden. Wij feliciteren Norbert Wijnhofen met de titel Sociaal Werker van het Jaar 2019. Alhoewel het jammer is dat Samira zelf niet officieel benoemd is: het sociaal werk krijgt door de komst van een nieuwe ambassadeur het komende jaar voldoende aandacht. En dat is heel waardevol. De nominatie van Samira zorgt ervoor dat de belangrijke rol van álle Xtra sociaal werkers op mooie wijze belicht wordt bij Haagse collega’s inwoners via onder andere lokale media. En daar gaat het om. Samira was aangedragen voor deze verkiezing door een van haar samenwerkingspartners; Christien Lakwijk, manager bij Dak kindercentra.

V.l.n.r. genomineerden Norbert Wijnhofen, Esther de Bie en Samira Fdani vlak voor de uitslag. Foto: Isolde Verburgt.

Stemmen voor ‘Sociaal Werker van het jaar 2019'

21 februari 2019

Wij zijn enorm trots dat onze sociaal werker jeugdparticipatie en ouderbetrokkenheid Samira Fdani, samen met twee sociaal werkers van andere organisaties is genomineerd voor de verkiezing van ‘Sociaal Werker van het Jaar 2019.’  Haar nominatie is een waardering voor de manier waarop zij haar werk uitvoert. De jury nomineerde haar omdat 'Samira op bijzondere wijze ene brug heeft geslagen tussen kinderopvang en het brede sociaal werk in de buurt en wijk.

De vakjury heeft per kandidaat gekeken naar innovatie in het werk, persoonlijkheid, competenties en de impact voor inwoners en de wijk. Daarnaast lette de jury op de diversiteit in het werk, de zichtbaarheid ervan en de bijdrage aan een sterke sociale basis. Een ander belangrijk criterium was de verwachting of de kandidaat geschikt is voor het uitdragen van de titel.

Over ieder van de drie genomineerden is een filmpje gemaakt, dat bekeken kan worden via zorgwelzijn.nl/verkiezing. Daar kan ook meteen gestemd worden.

Iedereen kan vervolgens op zijn of haar favoriete sociaal werker stemmen. Deze stemmen bepalen 25% van de punten van de uiteindelijke winnaar of winnares. Tijdens de Dag van de Sociaal Werker op 13 maart 2019 mag het zaalpubliek ook stemmen, dit telt mee voor 25%. En tot slot bepaalt de vakjury voor de overige 50% wie de titel in de wacht sleept.

Meer lezen over het werk van Samira en haar nominatie? Klik hier.

Senioren laten van zich horen in de wijk

12 februari 2019

Dit is de naam van een project om ouder wordende burgers in de wijken van Den Haag met elkaar en met de initiatiefnemer van het project in gesprek te laten komen. Het initiatief voor dit project is genomen door de Stedelijke Ouderen Commissie (SOC). De SOC adviseert onder andere het gemeentebestuur over ouderenbeleid. De inbreng van de Haagse Ouderen is zeer bepalend voor de kwaliteit van de adviezen. Die inbreng is er via de ouderenbelangenorganisaties, die lid zijn van de SOC, een stedelijk ouderenpanel en regelmatige enquêtes. Omdat hiermee niet alle ouder wordende burgers in Den Haag worden bereikt, is het initiatief genomen voor het project “Senioren laten van zich horen in de wijk”. In dit project werken de volgende organisaties samen: SamenKracht.Nu, De Haagse Hogeschool, De Stedelijke Ouderen Commissie en Xtra.

Op 17 januari is in de Centrale Bibliotheek door wethouder Kavita Parbhudayal de aftrap gegeven voor het project. Een videoreportage van deze bijeenkomst is gemaakt door Ed Riem (SOC) en Dennis Simonis (Haagse Dingen) en kunt u hier bekijken.

Wijkteams bréder bekeken

22 januari 2019

“Wijkteams laten de zorgkosten alleen maar verder stijgen”. Dat is de conclusie die je zou kunnen trekken uit het recente onderzoek van het CPB.
Het onderzoeksrapport heeft de titel De wijkteambenadering nader bekeken. Het was handig geweest als ze ook wat bréder hadden gekeken. Want de werkelijkheid is zoals zo vaak genuanceerder, al was het maar omdat het CPB alleen keek naar dagbesteding en individuele begeleiding. En bovendien uitsluitend naar de financiële korte-termijn-aspecten van de zaak, en niet naar bijvoorbeeld de jeugdhulp en de grotere beweging waarvan de wijkteams deel uitmaken: de transformatie in het sociale domein.

Lees hier het gehele blog van Eric Lemstra bij Sociaal Werk Nederland.

Wij wensen u een fantastisch 2019!

18 december 2018

In 2019 doen wij weer onze uiterste best om uw welzijn te bevorderen.
Dankzij de inzet van onze professionals, vrijwilligers en de samenwerking met krachtige netwerkpartners doen we er alles aan om uw talenten te ontwikkelen en u de te handvatten te bieden om zoveel mogelijk zelf op te lossen. Als dit even niet lukt, doen we het samen.

Samira Fdani is onze sociaal werker van het jaar 2019

13 december 2018

Onze sociaal werker jeugdparticipatie en ouderbetrokkenheid Samira Fdani is samen met twee sociaal werkers van andere organisaties genomineerd voor de verkiezing van Sociaal Werker van het Jaar 2019.  Haar nominatie is een waardering voor de manier waarop zij haar werk uitvoert. De jury nomineerde haar omdat 'Samira op bijzondere wijze ene brug heeft geslagen tusen kinderopvang en het brede sociaal werk in de buurt en wijk.

De vakjury heeft per kandidaat gekeken naar innovatie in het werk, persoonlijkheid, competenties en de impact voor inwoners en de wijk. Daarnaast lette de jury op de diversiteit in het werk, de zichtbaarheid ervan en de bijdrage aan een sterke sociale basis. Een ander belangrijk criterium was de verwachting of de kandidaat geschikt is voor het uitdragen van de titel.

Over ieder van de drie genomineerden wordt binnenkort een filmpje gemaakt; die worden vanaf half februari 2019 een maand op deze website en op zorgenwelzijn.nl gepubliceerd. Iedereen kan vervolgens op zijn of haar favoriete sociaal werker stemmen. Deze stemmen bepalen 25% van de punten van de uiteindelijke winnaar of winnares. Tijdens de Dag van de Sociaal Werker op 13 maart 2019 mag het zaalpubliek ook stemmen, dit telt mee voor 25%. En tot slot bepaalt de vakjury voor de overige 50% wie de titel in de wacht sleept. 

Meer weten? 

Bekijk de verkiezingspagina

Grijze Reigâhs winnen DDD Award

13 november 2018

 

Na een spannende finale hebben de Grijze Reigâhs woensdag 7 november jl. de finale gewonnen van de Dromen Denken Doen Award 2018. Initiatiefnemer van de Grijze Reigâhs, Cor van Welbergen, heeft met zijn plan voor een ouderentribune bij ADO Den Haag ingespeeld op het thema eenzaamheid. Zijn idee is – kort gezegd – om ouderen met een busje op te halen in de wijk voor een leuke middag of avond bij ADO Den Haag.

Met dit idee versloeg Cor twee andere initiatieven, Buitenplaats Ockenburg en Shine & Share die een plan hebben gepresenteerd om eenzaamheid te bestrijden respectievelijk kansarme jongeren verder te helpen. Cor ontvangt naast de DDD Award een werkbudget van € 10.000 om zijn plan verder uit te voeren.

De DDD Awards
Met de Dromen Denken Doen Award dagen Haagse bewoners de lokale ondernemers uit om maatschappelijke problemen op te lossen. Doel is samen Den Haag een beetje mooier te maken. 

Deze onderscheiding is een initiatief van de Haagsche Business Club en Xtra.
www.ddd-award.nl

 

Sport als verbindende factor

01 november 2018


Xtra is met haar onderliggende welzijnsorganisatie Mooi welzijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de Sociale Sportschool. Dit van oorsprong ’s-Hertogenbosche initiatief combineert een serieuze work-out met een sociaal component. Sporters doen samen met ouderen oefeningen welke voor hen beide fysiek uitdagend zijn, maar dan ieder op eigen niveau.
De sportsessie wordt op maat ontwikkeld door studenten van de Faculteit Gezondheid, Voeding en Sport ( Haagse Hogeschool) en de opleiding Lifestyle, Sport en Bewegen (ROC Mondriaan). Naast het fysieke aspect heeft deze vorm van verbinding ook een sociaal karakter. De sporters sporten  maatschappelijk verantwoord en geven daar waar nodig nog een stukje sociale ondersteuning en de ouderen ervaren naast de gezonde dosis fysieke inspanning ook het gevoel van erbij te horen, nog mee te tellen en mee te doen. Deze vorm van verbinding hoeft niet enkel op individuele basis te zijn, maar kan ook plaatsvinden tussen bijvoorbeeld oudere en mantelzorger of oma en kleinzoon.

Het initiatief gaat binnenkort van start in de wijken Rustenburg en Oosbroek. Er is ruimte voor 12 ouderen en 12 sporters die gedurende de periode van oktober 2018 tot en met juni 2019 wekelijks gezamenlijk sporten.

Wilt u meer weten over dit initiatief?
Neem dan contact op met David Mangal
d.mangal [at] mooiwelzijn.nl

Jonge wereldleiders bijeen in Buurtcentrum Octopus

31 oktober 2018

Op vrijdagavond 19 oktober ontving personeel van welzijnsorganisatie Zebra in Buurtcentrum Octopus,  60 ‘young wordleaders’ uit alle delen van de wereld. Tijdens een driegangendiner gingen zij in gesprek met 40 buurtbewoners en jongeren. Zebra maakt onderdeel uit van Xtra.

De avond werd georganiseerd door Resto van Harte en Zebra welzijn. Vrijwilligers van Octopus hielpen mee met de bereiding van het diner en serveerden uit in samenwerking met stichting Afrasya. Kinderen van de muziekschool 1001 Nachten uit de Schilderswijk, verzorgden een concert. De jonge wereldleiders waren deelnemers aan de Young World Summit, die deze maand plaatsvond in Den Haag. Tijdens de Summit voerden 1900 zeer betrokken jongeren tussen de 18 en 30 jaar en van diverse nationaliteiten, gesprekken over wereldvraagstukken zoals armoede, klimaat, duurzaamheid en honger om hiermee verandering te creëren  

Bewondering
‘Tijdens het diner was er verwondering, bewondering en enthousiasme over het sociaal werk in Den Haag. Over onze doelgroepen en wat we bereiken met ons werk. Vanuit Zebra deelden wij met hen ervaringen en inspiratie over de wijze waarop wij helpen om mensen sterker te maken en onze omgeving mooier en vreedzamer te maken.’ aldus Patrick van der Want (Zebra).

Geraakt
De jonge leiders waren geraakt door de warme ontvangst, de maaltijd, de muziek en het enthousiasme van de kinderen. Aan de tafels werd gesproken met ‘handen en voeten’ en vooral Google translate. Er was ontroering, applaus en een groot dankjewel. Deze zogeheten community dinners vonden plaats op acht locaties in Den Haag, waaronder ook Zebra locatie Buurtcentrum de Heldenhoek.

Foto: Patrick van der Want

MEE Zuid-Holland Noord en Albert Heijn slaan de handen ineen

16 oktober 2018


Albert Heijn heeft werk voor mensen met een beperking maar kan ze niet vinden. En MEE Zuid-Holland Noord (onderdeel van Xtra) kent mensen met een beperking die willen werken maar geen passend werk kunnen vinden. Daarom slaan we de handen ineen en gaan we samenwerken!

Op 11 oktober jl. was de kick off van de samenwerking tussen MEE Zuid-Holland Noord en Albert Heijn. De presentatie vond plaats in de Albert Heijn aan de Escamplaan.
Het is duidelijk dat AH een sociaal bedrijf is met veel ruimte voor mensen met een beperking. Zo is er naast interne jobcoaches in iedere winkel een buddy systeem. Dit houdt in dat medewerkers die dat willen en kunnen, worden getraind in het omgaan met mensen met een beperking. Deze personen kunnen dan als vast aanspreekpunt in de winkel fungeren.

Voor verschillende AH winkels loopt inmiddels een vacaturetraject voor diverse functies waarop MEE mensen met een beperking kan plaatsen. Een prachtige ontwikkeling op het gebied waarvoor we ons hardmaken. Een maatschappij waarin iedereen kan meetellen en meedoen!

Meer informatie:
Alexia Tazelaar
a.tazelaar [at] xtra.nl
 

Raadslid Janneke Holman bezoekt jeugdwerk

16 oktober 2018

Raadslid Janneke Holman over haar bezoek aan het jeugdwerk in Centrum Bokkefort op 10 oktober: "Gisteren had ik een goed gesprek met Mounir en Shailesh over het belangrijke werk wat ze doen in Houtwijk. Beide zitten ze er al tien jaar, en meteen blijkt waarom juist dát heel waardevol is. Ze kennen vrijwel alle kinderen en jongeren in de buurt, en komen op elke hoek van de straat wel iemand tegen die even een praatje met ze maakt. De lijntjes met de wijkagenten, scholen en vrijwilligers in de wijk zijn kort. Daar hebben ze elke dag profijt van. In de zomer was er een jongen die rondhing in het park waar overduidelijk wat mee aan de hand was: binnen no-time wordt dan geregeld dat zo’n jongen de juiste hulp en zorg krijgt."
Lees haar gehele blog hier.

Wethouder Kavita Parbhudayal bezoekt 't Plekkie

16 oktober 2018

Wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid, Kavita Parbhudayal, heeft buurthuis van de toekomst ’t Plekkie in Leidschenveen bezocht om met de onze jeugdwerkers Tamara, Kim, Ismael en Patricia in gesprek te gaan over het jeugdwerk en het meidenwerk.

Voordat de jeugdwerkers in gesprek gingen met de wethouder werd de tijd genomen om de voorzieningen rondom buurthuis van de toekomst ‘t Plekkie te bekijken zoals de skatevoorziening, het sportveldje, de outdoor dj-tafel Fono en de social sofa. 
Tijdens dit bezoek is onder andere gesproken over de verbindende factor van jeugdwerk tussen de jeugd-straatcultuur en de burgercultuur, omdat zij vanuit de leefwereld van jongeren opereren. De jeugdwerker heeft geen 9 - 5 mentaliteit en heeft de mogelijkheid de jeugd te volgen (monitoren) gedurende de basisschoolperiode tot aan de late adolescentieperiode. De jeugdwerker heeft een sterke preventieve rol. Door het versterken van de samenhang en samenwerking met ketenpartners in het kan opschaling van de problematiek zelfs voorkomen worden en kan ook afschaling in de hulpverlening mogelijk gemaakt worden. Naast het individueel coachen van jeugd, is ook het groepswerk een essentieel pedagogisch middel om jeugd te vormen en te sturen. Dat aandacht voor meidenwerk noodzakelijk is. Het meidenwerk richt zich op specifieke meidenproblematiek zoals weerbaarheid, online grensoverschrijdend gedrag, zelfbeeld & lichaamsbewustzijn, seksualiteit en jonge moeders.

Haags Ontmoeten spreekt tijdens Ageing Congres in Istanbul

04 oktober 2018


Op 1 en 2 oktober 2018 jl. is in Istanbul een Landelijke Aging Congres georganiseerd. Istanbul is net als de gemeente Den Haag lid van Age-friendly cities van World Health Organisation. Wetenschappers, beleidsmakers en professionals die werkzaam zijn binnen het sociaal domein in Turkije, zijn tijdens dit congres bij elkaar gekomen om de ontwikkelingen rondom veroudering, seniorvriendelijke samenleving en steden te bespreken. Dit congres werd live uitgezonden om meer aandacht te vragen voor dit thema.

Feruze Sarikas, programma coördinator van Haags Ontmoeten was voor dit congres uitgenodigd om het innovatieve project Haags Ontmoeten toe te lichten en haar ervaringen te delen van ‘werken aan en seniorvriendelijke stad’. Vanuit de deelnemers was er veel interesse in het initiatief Haags Ontmoeten omdat Turkije zich de komende jaren meer wil inspannen om senior vriendelijker te worden en op zoek is naar innovatieve projecten. Tijdens deze bijeenkomst zijn er mooie stappen gezet voor een age-friendly world!

Meer informatie
Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Feruze Sarikas
Programma coördinator Haags Ontmoeten
email: f.sarikas [at] xtra.nl

Xtra coordineert en verzorgd de begeleiding van Haags Ontmoeten.
www.haagsontmoeten.nl

 

Kennisbijeenkomst Haags Ontmoeten

25 september 2018

Op 11 september werd de derde Kennisbijeenkomst over Haags Ontmoeten georganiseerd door Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o. (STZ), in samenwerking met verschillende sprekers. Het thema van de bijeenkomst was “Dementievriendelijke wijken”. Nadat het belang van dementievriendelijke wijken werd onderstreept door Roshnie Kolste (Programmaleider Dementie bij STZ) kwamen Janneke van Reeuwijk (gemeente Den Haag) en Ellen Pals (Xtra) aan het woord over Haags Ontmoeten en de verbinding met dementievriendelijke wijken in Den Haag. Hierna heeft Roderik Reinstra (Samen Dementievriendelijk) gesproken over slimme verbindingen in de wijk. Aansluitend werden goede voorbeelden uit de regio gedeeld, door Roni Maas en Sandra Schouten van Florence over twee Haags Ontmoeten pilots. Wilt u meer lezen over deze bijeenkomst. Lees dan verder opd e website van Stichting Transmurale Zorg.

Haags Ontmoeten is gericht op de oudere die moeite heeft of krijgt met zelfstandig wonen. Dat merkt de oudere vaak zelf en dat merken ook de mensen die de oudere helpen en bijstaan; zoals hun partner, kinderen, vrienden of buren. Zowel de ouderen als de mensen om hen heen die hulp bieden – hun ‘mantelzorgers’ – kunnen bij Haags Ontmoeten terecht voor ontmoeten, informatie, hulp en ondersteuning. Meer informatie over het Haags Ontmoeten vind u hier: www.haagsontmoeten.nl

 

 

Groeiend aantal Xtra locaties heeft AED-buitenkast

23 september 2018

'Bereik 6-minutenzone stevig uitgebreid’

Deze zomer wees Xtra in samenwerking met de Hartstichting een aantal nieuwe locaties aan voor de plaatsing van een AED-buitenkast. Om iemand met een hartstilstand zo snel mogelijk te kunnen helpen is het van belang dat burgerhulpverleners binnen korte tijd toegang hebben tot een AED kast, de zogenaamde '6-minutenzone'. Het plaatsen van deze AED buitenkasten geeft een hogere dekking. Het monteren van de kasten waarin de AED (Automatische Externe Defibrillator) voor reanimatie hangt is mogelijk vanuit een project van de Hartstichting en Fonds 1818. Het voordelig kunnen aanschaffen van de apparaten verlaagt de drempel om zoveel mogelijk kasten in de buitenruimte te hebben. Die zorgen ervoor dat burgerhulpverleners binnen zes minuten bij een AED-kast kunnen zijn. Hier kunnen levens mee gered worden.

Grotere overlevingskans
Elke bij Xtra geïnstalleerde AED-kast wordt aangemeld bij het oproepsysteem voor reanimatie. Dit is van groot belang om de burgerhulpverlener nadat deze 112 heeft gebeld, te kunnen vertellen waar de dichtstbijzijnde AED kast zich bevindt. Slachtoffers van een hartstilstand hebben hierdoor een grotere overlevingskans.

Scholing
Naast het aanwijzen en aanmelden van de locaties gaat Xtra ook aan haar werknemers de mogelijkheid bieden, gebruik te maken van scholing die de Hartstichting aanbiedt om de toestellen te kunnen bedienen. Op die manier is ook het aantal geschoolde burgerhulpverleners hoger. Meer dan de helft van de 25 aangewezen locaties is reeds voorzien van een buitenkast, anderen volgen de komende weken. Meer informatie over de 6-minutenzone en AED apparatuur vind je op www.hartstichting.nl.

De kracht van samenwerking binnen Xtra

13 september 2018

Dat we samen sterk(er) staan, blijkt steeds weer opnieuw. Binnen ons eigen netwerk wordt er snel geschakeld en worden dagelijks vele verbindingen gelegd. De hulpvrager is hierbij gebaat. Geen eindeloze doorverwijzingen, maar directe hulp, zorgen voor ondersteuning, zodat iedereen meetelt en mee kan doen. Soms is er een hulpvraag die opvalt, die extra aandacht verdient, zo ook die van Paula.

Paula's hulpkreet, een jonge vrouw (32) met ALS, kwam via een facebookpost bij MEE binnen. Haar grootste wens is om van haar laatste jaren te genieten in haar eigen tuin. Dat is nu een chaos, maar ze kan hem zelf niet (meer) opknappen. Ze heeft al van alles geprobeerd, maar zonder succes. Via ons eigen intranet werd de hulpkreet gedeeld en een collega van Den Haag Doet Burenhulp (Uitgevoerd door Mooi welzijn, Voor welzijn en Zebra welzijn) schoot gelijk te hulp. Een snelle kettingreactie volgde met als resultaat dat Paula nog in haar eigen tuin van het herfstzonnetje kan genieten. 

Den Haag FM legde de eerste hulpdag vast. Bekijk de reportage hier en lees hier verder voor het hele verhaal van Paula. 

 

Meer verbinding tussen welzijn en ziekenhuiszorg

03 september 2018

De verbinding tussen welzijn en gezondheidszorg verdient de aandacht. Zowel in het voorkomen van zorg als het bieden van goede nazorg van medische zorg. Ook  aan de relatie tussen armoedeproblematiek en gezondheidszorg kan vanuit vanuit welzijn prioriteit gegeven worden. Het zijn nu veelal nog twee verschillende werelden en door het stevig verbinden van deze twee kan zorg op de juiste plek geboden worden.

Xtra is met haar onderliggende welzijnsorganisaties Mooi welzijn, Voor welzijn en Zebra welzijn een samenwerkingovereenkomst aangegaan met HMC Westeinde.
De spoedeisende hulp heeft de afgelopen periode 13 mensen doorverwezen naar het welzijnswerk. Het gaat om mensen die kwetsbaar zijn ( maar geen medisch probleem hebben). Deze doorverwijzing zit nog in de pilotfase en wordt nu geevalueerd.

 

Wethouder Kavita Parbhudayal bezoekt iZi ervaarwoning en locatie Haags Ontmoeten

28 augustus 2018

Afgelopen vrijdag is de nieuwe wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid Kavita Parbhudayal op werkbezoek geweest bij de iZi woning en een locatie van Haags Ontmoeten, WZH Hoge Veld. Zij sprak onder andere met een mantelzorger die aangaf wat voor hem het belang van Haags Ontmoeten is. Samen beleefden zij de wijkbus door de VR bril.

 

Project Elders VR brengt senioren ‘buitenshuis’

14 augustus 2018

Den Haag FM besteedde in het programma Haagse Ochtendradio van 14 augustus aandacht aan Elders VR, een inspirerend Haags initiatief waarbij ouderen door middel van Virtual Reality brillen een 'uitstapje' kunnen maken.

Tijdens het item, waarvoor Stef Beun, projectmanager sociale innovaties bij Xtra, te gast was in de studio, kreeg ook radiopresentator Justin Verkijk een VR-bril op: 'Ik sta ineens op het Scheveningse strand?! Dit is echt waanzinnig, mensen" 

Middels in de maak zijnde filmpjes kunnen deelnemers niet alleen een uitstapje maken naar het strand of naar het wijkcentrum; op termijn is het mogelijk om mensen via de brillen voor bijvoorbeeld pleinvrees te behandelen, door hen virtueel de routes in de buurt te laten lopen. 

Luister hier naar het interview met Stef.

Lees ook: Ouderen maken kennis met Virtual Reality in Wijkcentrum Mariahoeve

Foto: Stef Beun met 'zijn' werkgereedschap. © Rob Verbunt 

 

GGD Haaglanden & Xtra tekenen samenwerkingsovereenkomst

02 juli 2018

GGD Haaglanden directeur T. van Dijk en bestuurder Xtra E. Lemstra hebben op 2 juli beiden hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst Duurzame samenwerking gezonde leefstijl.

Met het benutten van de kennis en expertise van GGD Haaglanden en Xtra wordt een daadkrachtige en belangrijke bijdrage geleverd aan een gezonde leefstijl van alle inwoners van de regio Haaglanden. Het thema gezonde leefstijl, in de breedste zin van het woord, is een vast onderdeel van de dienstverlening van Xtra, waardoor GGD Haaglanden en Xtra elkaar als vanzelfsprekend weten te vinden. Beide partijen dragen de visie dat een gezonde leefstijl van invloed is op de gezondheid, de ontwikkeling, het welzijn en het welbevinden van iedereen. GGD Haaglanden en Xtra versterken elkaar. GGD Haaglanden biedt advies en begeleiding aan professionals en intermediairs ten aanzien van een gezonde leefstijl. Xtra biedt signalen vanuit de wijk en weet wijkbewoners te begeleiden en te motiveren richting een gezonde leefstijl.

Pilot 'Zorgen voor Welzijn'

02 juli 2018

Op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis komen veel verschillende mensen. Veel mensen kunnen in het ziekenhuis geholpen worden, maar er zijn ook mensen waarbij er meer aan de hand is dan hun medische klachten. Daarvoor is de pilot Zorgen voor Welzijn in april van start gegaan. In deze pilot worden mensen vanaf de SEH van het HMC doorgestuurd naar Xtra. De eerste patiënten zijn al via deze route terechtgekomen bij Welzijn. De pilot loopt tot en met augustus. 'Zorgen voor Welzijn' is een onderdeel van Project Vitaal Thuis. In Vitaal Thuis worden verschillende pilots ondersteund die gericht zijn op het langer gezond thuis wonen. 

Wethouder welzijn op werkbezoek

20 juni 2018

Afgelopen maandag is de nieuwe wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid Kavita Parbhudayal op werkbezoek geweest bij Servicepunt XL De Burcht. Zij heeft kennis gemaakt met welzijn in het algemeen en specifiek met de werkstromen van Jeugdwerk, Servicepunt XL (cliëntondersteuning, praktische dienstverlening, vrijwilligerspunt). Daarnaast spraken we met haar over onze diensten zoals Den Haag Doet Burenhulp, Begeleiden en Rijden, participatiewerk, ouderenwerk, MEE, opbouwwerk en raakte zij in gesprek met onze STiP medewerkers, vrijwilligers en stagiaires. We hebben de wethouder meegenomen in onze verbindingen in de wijk, wat we betekenen voor bewoners, hoe we outreachend te werk gaan en zo signalen oppakken en uitzetten, wat onze methoden en technieken zijn die we inzetten bij ons werk en wat in zijn geheel de toegevoegde waarde is van welzijn.

De Participatieraad van Xtra zoekt nieuwe leden

14 juni 2018

 


De Participatieraad van Xtra adviseert, signaleert en denkt actief mee!
De raad zoekt nieuwe leden uit de regio Den Haag.

Heb je ervaring met de dienstverlening van het welzijnswerk in Den Haag?. Wil je bijdragen aan het vergroten van de kwaliteit van de dienstverlening van Xtra? Door vanuit het gezichtspunt van de gebruiker mee te denken over de inhoud en organisatie van het werk.

De participatieraad zoekt enthousiaste nieuwe leden die tijd willen vrijmaken. De raad heeft adviesrecht bij belangrijke onderwerpen. De raad kan ook zelf ongevraagd advies geven over onderwerpen die zij belangrijk vindt.

Heb je interesse of wil je meer informatie neem dan contact op met:
Herman Eitjes, coach van de Participatieraad.
Herman is te bereiken via:
06 411 89 542
participatieraad [at] xtra.nl

 

Koningin Máxima brengt werkbezoek aan iZi-ervaarwoning en project ‘Haags Ontmoeten’ in Den Haag

01 juni 2018


Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vrijdagochtend 1 juni als gast van burgemeester Pauline Krikke een werkbezoek gebracht aan de iZi-ervaarwoning en het project ‘Haags Ontmoeten’  in Den Haag. De bezoeken stonden in het teken van innovaties in ouderenbeleid en ouderenzorg, zoals Den Haag deze vorm geeft.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zegt dat gemeenten er voor moeten zorgen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente Den Haag hecht er aan om een seniorvriendelijke stad te zijn. Het gaat daarbij niet alleen om gezondheid, veiligheid en zorg, maar bovenal om vitaliteit en leefplezier en om de juiste infrastructuur zodat ouderen in hun eigen buurt zelfstandig kunnen blijven wonen.

Koningin Máxima werd in de iZi-ervaarwoning rondgeleid door twee ervaringsdeskundige ambassadeurs van het project iZi Gezond Lang Thuis. Zij lieten haar kennismaken met diverse technologische snufjes en handigheidjes die behulpzaam kunnen zijn wanneer ouderen langer thuis blijven wonen. Omdat ouderen zelf het beste kunnen aangeven wat wel en wat niet handig is krijgen zij in Den Haag de kans om diverse producten uit te proberen en hun ervaringen te delen.
Na de rondleiding vond een gesprek plaats met professor Joris Slaets, hoogleraar Ouderengeneeskunde en directeur Leyden Academy, mevrouw Elisabeth de Vries, coördinator van het actieprogramma Den Haag Seniorvriendelijke stad en mevrouw Betty Boomsma, beleidsmedewerker ouderen, Xtra. Onderwerp van gesprek waren de ontwikkelingen in het ouderenbeleid dat leefplezier en vitaliteit van mensen centraal stelt.
Aansluitend werd het project Haags Ontmoeten in Wijkcentrum De Regenvalk van Voor welzijn op het Regentesseplein in Den Haag bezocht. Om zelfstandig en gelukkig te leven is het cruciaal dat de omgeving van ouderen rekening houdt met en respect heeft voor kwetsbare, vergeetachtige en eenzame buren en klanten. Haags ontmoeten wil een spil zijn in iedere wijk om mensen en organisaties samen te brengen. En ook hier geldt dat de vraag wat er nodig is bij de ouderen zelf wordt neergelegd. Wat wilt u graag en heeft u nodig om zelfstandig en gelukkig te leven? Die vraag overstijgt de zorg, maar gaat nadrukkelijk ook over welzijn.
In het wijkcentrum ontmoetten Koningin Máxima en burgemeester Krikke een aantal bezoekers, vrijwilligers, mantelzorgers, de wijkverpleegkundige van zorgorganisatie Florence  en de ouderenconsulent van welzijnsorganisatie Xtra. Xtra coordineert en verzorgd de begeleiding van Haags Ontmoeten.

www.wijenizi.nl
www.haagsontmoeten.nl

fotograaf: Martijn Beekman.